ICT is altijd in ontwikkeling. Blijf gemakkelijk op de hoogte via onze Nieuwsbrief en Kennissessies.

ISDN stopt in 2019: maar wat is het alternatief?

ISDN stopt

ISDN stopt ermee: tijd voor iets nieuws

In de jaren 90 stapten we massaal over van een analoge lijn naar een ISDN lijn (of we namen het erbij). Met ISDN konden we namelijk bellen en internetten tegelijkertijd, en dat was nieuw. Toen later breedband internet kwam via ADSL en de kabel, werd ISDN feitelijk overbodig.

Nu heeft KPN al een tijd geleden aangekondigd dat ISDN per september 2019 niet meer geleverd wordt. Iedereen die het nu nog gebruikt, moet dus zo langzamerhand gaan nadenken over de overstapmogelijkheden. Het goede nieuws is: bellen wordt sowieso goedkoper!

Voor de zakelijke markt, dus daar waar echt met telefooncentrales wordt gewerkt, zijn er twee alternatieven:

1. De SIP Trunk met VoIP Gateway

Dit is in feite een koppeling die aangebracht kan worden op een ‘ouderwetse’ centrale die nog analoog of via ISDN werkt. Hierdoor wordt de centrale op het internet aangesloten.

Op de korte termijn is dit een goedkope oplossing. De oude centrale en de bijbehorende telefoons kunnen hiermee namelijk gewoon in gebruik blijven, terwijl de belkosten wel omlaag gaan aangezien VoIP nou eenmaal goedkoper is. VBVB kan een SIP Trunk aanbieden voor 4 euro per lijn per maand. Wel moet er ook een zogenaamde VoIP Gateway worden aangeschaft.

2. De (Hosted) Voip Centrale

Op de langere termijn is dit de voordeligste oplossing. In eerste instantie is er wel een investering vereist omdat er speciale VoIP toestellen moeten worden aangeschaft. Maar de belkosten gaan zodanig omlaag met VoIP, dat die investering over het algemeen in 1,5 jaar is terugverdiend.

Conclusie is dat bellen sowieso goedkoper wordt op termijn, dus nadat de initiële investeringen zijn terugverdiend. Meer weten? Bel of mail onze Lars “Mister VoIP” Dijs: 020 – 42 33 288 / verkoop@vbvb.nl. Hij kan u helpen met het kiezen van het beste en voordeligste alternatief.

Actueel

NIEUWS

In onze nieuwsrubriek vindt u o.a. berichten over de nieuwste ontwikkelingen binnen het ICT veld waar iedereen mee te maken heeft. Blijf op de hoogte…

VACATURES

Ben je ICT-er en op zoek naar een nieuwe baan? Ontdek of wij het bedrijf zijn dat goed bij jou past. Wij zien je sollicitatie graag binnenrollen!

AGENDA

In onze agenda vindt u o.a. onze VBVB Kennissessies waarmee we onze klanten en andere geïnteresseerden bijscholen op het gebied van ICT.